Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Derengő LED-ek?

Néha érkezik olyan visszajelzés ügyfeleinktől, hogy a 230V-os LED-es fényforrás lekapcsolt állapotban halványan világít, dereng, vagy nem világít ugyan, de rendszeres időközönként felvillan.

Ennek az az oka, hogy lekapcsolt állapotban is kap a LED-es fényforrás egy kevés áramot, ami az eleve kis fogyasztás miatt már elég a LED fényforrás működéséhez és ezáltal gyakorlatilag folyamatosan üzemel. Tapasztalataink alapján a következők miatt fordulhat elő ez a jelenség:
- helyzetjelző fény, éjszakai fény van a villanykapcsolóban,
- érintős kapcsoló, vagy
- kettős csillárkapcsoló van,
- fel van cserélve a fázis és nulla.

A következó módokon sikerült megoldani ezt a problémát:
- éjszakai fény kiiktatása,
- kapcsolócsere szimpla modellre,
- relé beépítése az áramkörbe,
- villanyszerelő általi hibafeltárás és javítás.

Ha Önnek is volt bármilyen kihívása LED-es fényforrásokkal, amit sikeresen megoldott, kérem írja meg nekünk és szívesen közzétesszük, hátha tudunk másoknak segíteni vele!
 

Többek között Beck Attila érdekes jelenséget tapasztalt: a LED-ekben lévő foszfor ionizált levegőben dereng, halványan világít.
Marsó László és Pacsi József is írta, hogy ma már a legtöbb új kapcsoló kétpólusú, így megszakítja a fázist és a nullát is egyidőben, ami tökéletes megoldás a problémára.
Pintér János megírta, hogy a LED-es fényforrás ellenállását kellene gyárilag megnövelnünk, amivel kevésbé lenne érzékeny a "kóboráramra". Az ötlet nagyon jó, de ezáltal megnő fogyasztás, ami viszont nem elfogadható, hiszen a LED világítás lényege pont a minél nagyobb hatékonyság, energiatakarékosság.