Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kína ma már megkerülhetetlen

A szintén LED-ekkel foglalkozó kedves kollégánk, Vásárhelyi István cikke nagyon tanulságos. Kínáról a mai napig a "gagyi" termékek jutnak sokak eszébe, pedig ez nem feltétlenül van így. Íme:

Kína térképe

Kína ma már megkerülhetetlen


2010. március elején Kínába, Kantonba utaztam egy LED-es kiállításra. Személyes kapcsolatokat akartam szerezni, megnézni egy-két gyárat, hogyan dolgoznak, milyen technológiát alkalmaznak, van-e minőség biztosításuk stb. Ázsiában már többször jártam, voltam Indiában, Nepálban, Bhutánban, Thaiföldön, Kambodzsában és Vietnámban. Így azt gondoltam, van rálátásom az ottani viszonyokra, lehetőségekre. Kínát egy fejlődő, de még Európához, USA-hoz képest elmaradott országnak képzeltem.


Tévedtem.


A déli városaik, mint Kanton, Shenzhen, Shanghaj, Hong-Kong egyértelműen világvárosok. Felhőkarcolók uralják városaik látképét, este fénybe öltöznek a házak, az utcák, vízparton LED csíkok szaladnak. Belvárosi áruházaikban minden ismert márka megtalálható, áraik a márkának megfelelő, tehát nem lényegesen olcsóbb mint bárhol a világon. Az utcák tiszták, nincs eldobott papír, nincs kutyagumi. Luxus autóik nem csak mutatóban vannak, minden világ márka képviselteti magát, a Mercedes, az Audi, a VW, Shenzhen látképea Ford, a japán autó csodák. Négy és hatsávos utakon araszolnak a dugókban. Metró hálózatuk lenyűgöző, pl. Shenzhenben 10 év alatt 150 km metró vonal épült. Az állomáson üvegfal választja el a szerelvényeket a peronon állóktól. Mikor megérkezik a szerelvény, az üvegfal ajtajai együtt nyílnak a szerelvényével. A peron, a szerelvények tiszták, nem látszik, hogy milyen sokan használják. Vonathálózatuk irigylésre méltó, a déli városokat 200 km/h–val haladó vonatok kötik össze (megjegyzem Shanghajban működik a világ mai napig egyetlen mágneses kereskedelmi vonata, a Maglev is). Az emberek kedvesek, segítőkészek, bár nem beszélnek angolul, aki beszél azok se igazán jól, de ha térkép van a kezedben, és tanácstalanul állsz, egy perc és valaki megszólít, ha a metró automatájánál bénázol, kiveszik a pénzt a kezedből és vesznek jegyet neked, ha nem érti a taxis hova akarsz menni, az utcán járók segítenek. Kína lakosságának 4-5%-a, kb. 75,000,000. ember igen jó körülmények között él és mindent megkap amit csak akar.


No de térjünk csak vissza a kiállításra.


A kiállítási épület grandiózus, hatalmas, több száz méter hosszú, több csarnoknak ad otthont. A kiállításon több mint 700 kiállító volt, mindent meg lehet találni, aminek a LED-hez köze van: fényforrásokat, kész lámpákat, reflektorokat, kivetítő falakat, gyógyszertári zöld kereszteket, LED-es tánc padlót, reklám táblákat, fényújságot, LED-ek, LED-es termékek minden mennyiségben, minden minőségben. Két nap alatt kb. negyven cég képviselőjével beszélgettünk a termékekről, a gyártásról, az árakról. Több cég meghívott, hogy nézzük meg a gyárat hol dolgoznak, szívesen elvisznek oda, így személyes tapasztalatokat szerezhetek.


Hat céget látogattam meg, azt hiszem láttam a két végletet.


Az első cég akit meglátogattunk, megszervezte, hogy a kiállításról vigyenek a céglátogatásra. Egy nagy Mercedessel utaztunk több mint egy órát, a vezető angol szókincse nem volt nagy, így keveset beszéltünk. Később kiderült, a tulajdonos, igazgató szállított minket. Egy több nagy modern gyártóüzem Kínában - nem leányálomépületből álló gyárterületre értünk, az üvegportálon, recepción keresztül jutottunk el a tárgyalóba, ahol már vártak minket. Elmondták, hogy a LED-eket itt tokozzák, de igény szerint akár Cree LED-ekkel is szerelhetik termékeiket. Kétszáz mérnök dolgozik a fejlesztésen, mindent gyártanak amire csak szüksége van a vevőnek. Meghallgattuk a cég rövid történetét, majd átmentünk a bemutató terembe (ez kb. 150 m2 volt), és tényleg itt minden megtalálható volt, a LED-modulok, a LED-szalagok, az E14, E27, GU10, MR16 LED-es fényforrások nagy választékban, a LED-es fénycsövek, reflektorok, LED-panelek, teljesítmény LED-es mélysugárzók, asztali lámpák, polc megvilágítók, stb. stb. Minden bekapcsolható, megfogható, kipróbálható volt. A bemutató után végigmentünk egy üzemcsarnokon. A világ bármely pontján büszkék lehetnének egy ilyen szervezettségű, technikai színvonalú üzemre. Kaptunk védőcipőt, ruhát, az üvegfallal szegélyezett folyosókon keresztül haladva láttuk a szinte szkafanderbe öltözött dolgozókat ahogy serénykednek a gépek körül. Épp műszakváltás volt: a dolgozók mint egy iskolában az ajtó előtt felsorakoztak, és az elöljárójukat hallgatva bólogattak. A gyárlátogatás után az egyik kocsijukkal szállásunkra vittek. A cég egyértelműen a XX. végi - XXI. századi technológiájának megfelelő szinten dolgozik, termékei megállják a helyüket bárhol a világon.


Voltunk olyan cégnél, ahol láttuk, hogy külön laborban mérnökök foglalkoznak a fejlesztés alatt lévő termékek paramétereinek mérésével, Modern üzemellenőrzésével. Elmondásuk szerint úgy tesztelik termékeiket, hogy 1 perc működés, 2 perc szünet, majd 1 perc működés stb. hónapokon keresztül, és közben mérik az összes paramétert (áramfelvételt, fényáramot, hőmérsékletet stb.). A LED-szalagok, fényforrások gyártósorokon, szinte kéz érintése nélkül készülnek. Minden készterméket ellenőriznek, tesztelnek.


Ezek a cég látogatások azt bizonyították, hogy Kínában vannak olyan cégek, melyek technológiai szintje világszínvonalú, termékeik a világ minden országában eladhatóak.


Voltunk olyan gyárban is, ahol az üzem egy bontás előtt álló épületre emlékeztetett. Az üzemcsarnokban egy 60-70 m hosszú fémasztal körül civil ruhás emberek kabátban serénykedtek, a világítás nagyon visszafogott volt (az asztalokon nem volt 200 lux érték sem). Egy másik üzemben a LED-szalagokra kézzel vitték fel a műgyantát ( pohárba mártogatott fülpiszkálóval). A késztermékek itt-ott dobozokban rendetlenül elszórva a csarnokokban. A dolgozók az üzemépület melletti szárnyban laktak, egy 20 m2 szobában hatan-nyolcan. Az emberek itt is nagyon kedvesek, segítőkészek voltak, megvendégeltek, szállítottak, de technológiában nagyon elmaradtak. Kisipari módszereket alkalmaznak, mivel mindent kézzel csinálnak, nagyon sok embert alkalmaznak, hogy mennyiséget tudjanak termelni.


Összegezve láttunk ilyen és olyan cégeket, LED-ekkel több tízezer (!) cég foglalkozik Kína déli részén. Interneten uralják a LED-es oldalakat, gyengébb és nagynevű cégek LED-jeit egyaránt használják, mindent gyártanak ami eladható. Ma már szinte minden tömegtermék Kínában készül, minőségi termékeket épp úgy vásárolhatunk, mint gagyit.


A kereskedőkön múlik milyen LED-es fényforrás kerül országunkba.

 

Sokan, nagyon sokan hozzáértés nélkül foglalkoznak LED-es termékek forgalmazásával. Csak az árra koncentrálnak, így a silány, olcsó, neve nincs termékeket hozzák be (pl. túlhajtott fényforrások). Soknak még árukészlete sincs, pl. 4 hét múlva vehetjük át a megvásárolt terméket. Nagyon sok túlzó, nem reális adat olvasható az interneten. Ez az üzletpolitika mindenkinek rossz, a megtévesztett vásárló elveszti bizalmát a LED-es fényforrások iránt. Javaslom a vásárlóknak, hogy bizalmat, minőséget sugárzó és valóban hozzáértő szakcégnél vásároljanak, akik hosszú évek óta végzik tevékenységüket. Ahol tanácsot tudnak adni melyik fényforrás mire használható, megtervezik lakásuk, irodájuk világítását, nem csak eladni akarnak mindenáron, hanem segítenek kiválasztani a megfelelő fényforrást. Ha nem vagyunk körültekintőek, könnyen gyenge minőségű terméket vásárolhatunk.


Vásárhelyi István - www.ledvilag.hu

okl.vill.mérnök

Árukereső.hu