Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bevezetés a LED-es fényforrások világába

Bevezetés a LED-es fényforrások világába

 

1. Alkalmazási és felhasználási területek gyakorlati tanácsokkal. A LED-es világítástechnika az utóbbi évek gyors fejlődésének köszönhetően mára már széles körben gazdaságosan alkalmazhatóvá vált, legyen szó otthoni, irodai, bolti, éttermi, stb. felhasználásról. A LED-es fényforrásokból egyaránt lehet fő- és hangulatvilágítást is kialakítani. Alkalmas folyamatos világításra, de fel-, lekapcsolgatásra is. Természetesen nem elhanyagolható tényező a LED-es fények modern megjelenése, exkluzivitása sem.
 

Vegyük végig a leggyakrabban előforduló világítási igényeket és az ahhoz ajánlható LED-es megoldásokat!
Legtöbbünknek van otthona, legyen az akár lakás, vagy egy családi ház. A legtöbb helyiségbe, így a nappaliba, konyhába, fürdőszobába kiválóan megfelelnek a mennyezetbe beépített szpotok (leggyakrabban a GU10/230V-os modellek). A kisebb modellekkel (GLORIA 1W-os szpotok) hangulatvilágítást, a nagyobb modellekkel (FLAMMA, FLAMMA+, vagy SOLIS, SOLIS+) helyi, vagy akár fővilágítást is kialakíthatunk. Nappaliba - ha van rá mód - nagyon tudjuk még ajánlani néhány felfelé világító szpot padlóba, vagy a tv mögé , vagy más alacsonyan lévő helyre történő elhelyezését, ezáltal a helyiségben kellemes szórt fényhatás alakul ki. Érdemes kísérletezni egy-két  színes égővel, így egészen egyedi, különleges hatást érhetünk el. /Például bútor mögött, a sarokban./
Másik gyakori megoldás a LED mennyezeti lámpák beépítése fővilágítás létrehozására. Körülbelül 7-10 nm-enként kell egy darab INTI 12 W-os LED álmennyezeti lámpát betervezni. Az INTI LED-es mennyezeti lámpákkal lehet jelenleg a leggazdaságosabb LED fővilágítást kialakítani. Ha az előbb bemutatott hangulat és a fővilágítást külön kapcsolhatóan kombináljuk a helyiségekben, akkor minden igényt kielégítő rendszert fogunk kapni.
Hálószobába már kevesebb és kisebb (például a FLAMMA, vagy FESTINO GU10/230V-os szpot) fényforrás is elég lehet, hiszen itt már nem a fényár a cél. Ugyanígy lehet gondolkodni közlekedők, folyosók, garázsok, lépcsőházak megvilágításánál. Például egy 1,5-2m széles folyosón egymástól 1-1,5 m-re, középre felszerelt SMD LED-es fényforrások kitűnő fényt biztosítanak. Családi háznál autóbeállót, bejárót, kertet a modern kültéren is alkalmazható fényvetőkkel, reflektorokkal világíthatunk meg.

Üzlethelyiségek kirakatában, éttermekben fontos a jó helyi megvilágítás. Az erre a célra gyakran használt halogén szpotok helyett szórt fény esetén a széles szórásszögű GU10 LED szpotokat, koncentrált, helyi megvilágítás esetén a szűk szórásszögűGU10  LED szpotokat ajánljuk.
 

További tippek: olvasólámpa, vitrin, konyhaszekrény, díszvilágítás, stb.

A bemutatott néhány példa természetesen csak töredéke a valóságban felmerülő igényeknek. Tekintse meg folyamatosan bővülő Galéria menüpontunkat, illetve konkrét kérdésekkel keressen minket elérhetőségeinken, örömmel állunk rendelkezésére!
 

2. A megfelelő LED-es fényforrás kiválasztása.

Cikkünk második részében a LED-ek technológiáját, paramétereit vesszük górcső alá. Nagyon nagy különbség van ugyanis LED és LED között. A technológia folyamatosan fejlődik, így a megfelelő termék kiválasztásánál több szempontot kell figyelembe venni.

Ma a világítástechnikában leggyakrabban 3 LED típust használnak:
- Eleinte az 5mm-es, vagy esetleg kisebb, vagy nagyobb állólábas DIP LED-eket. Ezek a fényforrások dekorációs világításra voltak alkalmasak, ma már elhaladt fölöttük a technológia.
- Az SMD LED-ekkel szerelt termékek. Szpotok, szalagok, modulok, G4 modellek, fénycsövek. Ezek a fényforrások napi 8-10 óra működésre, tehát otthoni és részben professzionális célokra alkalmasak. A LEDcenter.hu csak a taiwani EPISTAR minőségi SMD LED-jeit forgalmazza. Élettartamuk 30.000 óra.
- Nagy teljesítményű, High Power, vagy Power LED-ekkel szerelt fényforrások, jellemzően szpotok, körte- és gyertyaégők, fényvetők. Ez a kategória alkalmas a folyamatos üzemre, tehát professzionális felhasználásra.

Sajnos számtalan esetben látjuk, hogy a kereskedelemben lévő High Power LED termékeken nem tüntetik fel a LED chip típusát a vonzó ár mellett. Jó nevű az amerikai CREE, a taiwani EDISON és az EPISTAR, valamint a Philips és OSRAM is természetesen.

További fontos szempont a LED-ek színhőmérséklete. Az autókban alkalmazott xenonégőkhöz hasonló hidegfehér fényt értjük legtöbbször fehérnek a LED-es világítástechnikában, mert egyszerűen ennek van a legerősebb fénye. Természetesen léteznek a barátságosabb fényű melegfehér változatok is, melyek viszont azonos teljesítmény mellett valamivel kevesebb fényt termelnek. Egy arany középút lehet a természetes fehér szín!

Még egy tényezőt kell figyelembe vennünk: ez a kibocsátott fény szórásszöge, mely a szpotszerű 30°-ostól a teljesen szórt 120°-ig terjed jellemzően.

3. Ennyit takarít meg LED-es világítástechnika alkalmazásával:

A LED-es fényforrások egészen biztosan már most a jövő világítástechnikáját képviselik, teljesen ki fogják váltani a jelenlegi wolframszálas/halogén
égőket és a legtöbb fénycsövet, kompakt fénycsövet is. Az energiaárak csökkenésével nem számolhatunk, sőt könnyen belátható, hogy a folyamatos emelkedés a reális. Ez ellen tenni nem tudunk, de a LED-es világítástechnika alkalmazásával fogyasztásunkat drasztikusan csökkenthetjük. Általánosan elmondható, hogy hagyományos és halogén égők kiváltásánál 80-90% energiát, míg fénycsövek és kompaktfénycsövek kiváltásánál 40-60% energiát lehet megtakarítani. Nagyon fontos: égőkre pedig egyszerűen nem kell többet költeni (nincs több bekerülési és karbantartási költség).

Ezzel végére is értünk mai hírlevelünknek, reméljük sikerült a LED-es világítástechnikát bemutatnunk.