Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Érdekes hírek a fény világából

Érdekes hírek a fény világából

2016. január 20.

 

A médiában tapasztalható negatív hírdömpinggel ellentétben sok jó dolog is történik szerencsére. Jöjjön most néhány igazán pozitív innováció, színes hír a fény világából:

Egy amerikai cég, a Covestro megalkotta az eddigieknél jóval erősebb polikarbonátot, melyből bringavázakat (is) gyárt a szintén amerikai hantom Frames. Ezek előnye, hogy a teljesen átlátszó polikarbonátba tetszőleges LED világítás szerelhető. Gondoljon csak bele, hogy mennyire tílusos, egyedi lehet egy ilyen újfajta kétkerekű. Ráadásul a láthatóság miatt a biztonságot is jelentősen emeli a világítás. Első körben gyerek biciklik piacra dobását tervezik.


 


A világon elsőként, a kutatásba fektetett hatalmas összegeknek köszönhetően bemutatta immár publikusan is az LG az ultravékony, teljesen átlátszó, feltekerhető P-OLED kijelzőjét. 18"-es, azaz 46 cm-es képátlójú, jelenleg 1200x810 képpontból áll, 1 mm vastag és 3 cm átmérőjűvé tekerhető fel. Bejelentésükben kiemelték, hogy már 2017-től elérhetők lesznek a feltekerhető kijelzők különböző méretekben és célokra.
Hasonló és szintén izgalmas az OLED és AMOLED (szerves LED) technológiák világítási célra történő fejlesztése. Erre még biztosan kell várni néhány évet, de a cél az, hogy akár a felhasználó által is szabadon telepíthető, vékony fóliát alkossanak meg. Ezt utána szinte bárhová lehetne telepíteni. Létrehozható lenne vele például egy teljesen homogén, az egész mennyezetet befedő világítás, vagy bevonható vele akár az ablakunk is.

Szintén homogén fényt ad a mindössze kettő LED-del működő új kutya nyakörv és póráz. A két LED egy speciális üvegszál két végén van, az üvegszál alatt pedig fényvisszaverő anyag található. Ha a fényerő és az üvegszál hossza is kellően növelhető lenne, akkor megfelelő sűrűség mellett ez is lehetne akár fővilágítás is. A nyakörv és póráz gyártója az amerikai Squeaker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A viselőjét láthatatlanná tevő ruha: ez már ugye nem civil, hanem egyértelműen katonai fejlesztés és a technológia az ami nagyon érdekes. Több kutatócsoport is dolgozik a világban azzal a céllal, hogy a fénysugarak útját valahogy elterelje, elgörbítse. Ráadásul mindezt valamilyen energiaforrást nem igénylő, strapabíró és lehetőleg olcsó anyag tegye.. A kanadai Hyperstealth nevű cégnek állítólag mindez már sikerült is.

Árukereső.hu