Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

GYIK - Gyakran ismételt kérdések, tudnivalók LED-ekkel kapcsolatban

A folyamatosan bővített GYIK menüpontunkban igyekszünk minél több segítséget megadni. Böngéssze őket végig és ha esetleg mégsem találja meg kérdésére a választ, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben, hogy segíthessünk Önnek! A felmerülő kérdések pedig hamarosan itt is meg fognak jelenni. Megköszönjük, ha e-mailben és precízen kommunikál velünk! Így hatékonyabbak vagyunk és ezáltal jobban hasznára lehetünk Önnek.
 

Mi az a hagyományos (wolframszálas) világítás? Mi az a LED világítás?
A hagyományos - betekerős - körteformátumú égőt Edison találta fel kb. 110 évvel ezelőtt. A vékony wolframszálon átfolyó áram generál fényt. Hatásfoka nagyon alacsony, 5-6% körüli. Az energia többi része hővé alakul. Egy W teljesítmény után 5-10 lumen "fény" keletkezik. Élettartama rövid, néhány száztól 1-2 ezer óráig terjed.
A LED világítás a jelen technológiája. Tulajdonképpen egy fénykibocsátó diódáról van szó. Hatásfoka a ma létező legmagasabb, 50-70% közötti. Egyetlen W-ból ma már akár 150 lumen "fény" is keletkezhet. Élettartama rendkívül hosszú, általában 30000-50000 óra mondható reálisnak.

Mi az a kompakt fénycső? Mi a különbség közte és a LED-ek között?
A kompakt fénycső a normál fénycsőhöz hasonlóan egy elektronika által begyújtott fényforrás, ami 1-2 perc alatt éri maximális fényét. A fénycsövek és kompakt fénycsövek folyamatos működésre valók, a gyakori le- és felkapcsolgatás lerövidíti az amúgy néhány ezer órás élettartamot.
A LED világítás két dologban tér el alapvetően a kompakt fénycsövektől: kb. 50%-kal fogyaszt kevesebb energiát és nyugodtan lehet fel- és lekapcsolgatni.

Felkapcsolás után mennyi idő telik el a maximális fényerő eléréséig?
A LED-es világítástechnika több előnye közül az egyik, hogy nincs bemelegedési idő, így egyből maximális fényerővel világítanak.

Mi az a power LED? Miért elsősorban a CREE power LED-eket forgalmazzák?
A power LED - magyarul leginkább teljesítmény LED - egy gyűjtőfogalom, a LED-ek azon családját jelöli, ahol a LED-en viszonylag nagy áram - minimum 350mA - folyik át. /Egy 5mm-es LED-en körülbelül 20mA áram folyik át hasonlításképpen./
A power LED-ek között nagyon sok különbség van, sok cég gyárt ilyeneket. Ha power LED-et készül vásárolni, mindig tudja meg, hogy ki a gyártó! Mivel a power LED-ek felhasználási területe jellemzően a professzionális világítás - tehát pl. a folyamatos üzem - ezért kiemelkedően fontos a kitűnő minőség. A power LED-ek élvonalában nagyon kevés cég van, egyikük - és talán a legelső is - az amerikai CREE.

Szpotokat szeretnék. 12V-os vagy 230 V-os rendszert válasszak?
230V-os rendszert ajánljuk, mert ehhez nem kell trafó, így valamivel kevesebbe kerül a beruházás és ennyivel kisebb a meghibásodás lehetősége is, illetve mentesülünk a trafó energiavesztésétől is.

Melyik LED fényforráshoz milyen transzformátor/tápegység illik? Jó-e az otthoni tápegységem a kiválasztani kívánt LED izzóhoz, égőhöz?
A kiválasztani kívánt LED izzóhoz, égőhöz való megfelelő tápegység nagyon fontos, mert a nem megfelelő tápegység tönkreteszi a LED fényforrást. Az alábbi felsorolásban láthatóak a leggyakoribb esetek:
- MR11/12V és MR16/12V szpotok -
stabilizált egyenáramú DC 12 V-os tápegységről (MEAN WELL sorozat)
- LED szalagok, LED G4 fényforrások - csak stabilizált egyenáramú DC 12 V-os tápegységről (MEAN WELL sorozat);
Általánosan elmondható, hogy a legelterjedtebb otthoni elektronikus trafók NEM alkalmasak LED fényforrások működtetésére, mindenképpen szükséges azok cseréje. A stabilizált LED tápegység viszont csak annyi teljesítményt ad le, amennyit az utánakapcsolt LED fényforrás felvesz, valamint rendelkeznek túlfeszültség- és túláram védelemmel. Az elektronikus trafókban ilyen nincs, ráadásul többségük egy bizonyos minimális leadott teljesítménytől indul, így nem is biztos, hogy annyival csökken az energia felhasználás, mint szeretnénk. Ha lefotózza tápegységét és elküldi nekünk e-mailben, akkor nagyon szívesen megmondjuk, hogy alkalmas lesz-e a kívánt LED fényforráshoz.

Aljzattípusok - milyen égőm van otthon? Milyen égőt válasszak?

A fenti képen láthatóak a leggyakoribb aljzattípusok, szinonimáikkal együtt. A beazonosított aljzat alapján már könnyen el lehet igazodni a LED-es fényforrások között.

Színhőmérséklet
 
 
A fenti képeket teljesen sötét helyiségben készítettük, a fényképezőgép beállítása és a képek utólagos változtatása nélkül. A különböző színhőmérsékletű fények leginkább a terrakotta cserép peremén és a kaktuszon láthatóak. Az első képen hidegfehér fénnyel világítottuk meg a tárgyat. A hidegfehér valójában egy hófehér fény. Második képünk természetes fehér megvilágítású, ez áll egyébként legközelebb a napfényhez. Harmadik képünkön a melegfehér fényű megvilágítás látható. Ez a klasszikus izzószálas és halogén fényforrások sárgás színéhez hasonlítható.

Érdekes információk LED-ekről
- Élettartam: 100.000 óra általában túlzás, 30.000-50.000 óra mondható reálisnak. Egy LED fényforrás élettartama függ a felhasznált LED típusától és minőségétől, a benne lévő elektronika minőségétől, a hőelvezetéstől és a termék gyártási minőségétől. A LEDcenter.hu-n nem biztos, hogy a lehető legfényesebb fényforrásokat találja meg, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy az általunk forgalmazott termékek hosszú távon is hozzák az elvárt teljesítményt.
- Melegedés, hőtermelés: a hagyományos 5 mm-es és kisebb SMD LED-ekkel szerelt fényforrások esetében valóban minimális melegedésről beszélhetünk, a nagyobb és sűrűbb SMD és főleg a High Power LED-eknél a hőtermelést a megfelelően kialakított bordázat vezeti el. Ezeknek a termékeknek nagyon hasznos, ha megfelelő szellőzésű helyen üzemelnek.
- Fogyasztás: a high power LED-ek fogyasztása nem azonos a teljesítményükkel. ( A fogyasztás mindig nagyobb a chip teljesítményénél)
- Transzformátor: a kereskedelemben sokféle kapható. A LED világításnak vagy saját speciális, vagy az esetek többségében vasmagos transzformátor felel meg. A szélesen elterjedt elektronikus modellek nem alkalmasak LED világítás üzemeltetésére. Minden fényforrásnál feltüntetésre kerül az ajánlott tápegység.
- Fényerő: hagyományos világításnál wolframszálas körték esetében a fényforrás minden irányban szórja a fényt, miközben annak csak egy bizonyos része hasznosul. A LED világítás nagy előnye (pl. mennyezeti lámpák), hogy a fény csak a megvilágítandó terület felé sugárzódik, ezért jóval kevesebb lumen is elegendő lehet ugyanakkora fényérzet eléréséhez.

Amennyiben szeretne további részletes információkat megtudni, iratkozzon fel hírlevelünkre (bal oldalon)!

Mi az a lux érték?
A lux érték mindig egy adott helyen mért fény erősséget jelent. Önmagában a lux érték még nem jelent semmit, csak a fényforrástól mért távolsággal együtt lehet belőle következtetni. Pl. ha megnézi egy termékünk diagramját, akkor látható rajta a távolság, megvilágított terület - jelen esetben kör átmérője - és a lux adat is. Ez így egyben alkalmas más fényforrással való összehasonlításra, vagy világítás tervezésre.

Mi az a lumen érték?
A lumen a fényáramot - magyarul leginkább a fényerőt - jelöli, mely mértékegység a leginkább alkalmas két fényforrás összehasonlítására. Ahhoz, hogy tényleg jól lehessen őket összehasonlítani, szükséges a két fényforrás szórásszöge is, hiszen egészen más a fénye egy 40 W-os körteizzónak és egy 35 W-os halogén szpotnak közel azonos fényáram mellett.

Mi a különbség az SMD3528 és SMD5050 LED-ek között?
A legfőbb különbség az, hogy az SMD3528-ban egy LED chip, míg az SMD5050-ben három LED chip van, így a fényerő jelentősen különbözik. Az SMD3528-as LED-ekkel szerelt termékek többnyire dekorációs, hangulat, míg az SMD5050 LED-ekkel szerelt termékek helyi-, vagy fővilágítási célokra alkalmasak.

Mi a különbség minőségi és kevésbé minőségi LED között?
Az alábbi mikroszkóp alatti fotón (azonos nagyítás alatt) két, LED fényvetőkben, LED reflektorokban használt LED chip felszíne látható, a foszforréteg eltávolítása után. A bal oldali "olcsó LED-en" jóval egyszerűbb struktúra, összesen kevesebb aranyvezeték látható, míg a jobb oldali (Epistar 45x45) LED chipen összetett struktúra, hosszabb vezetékrendszer látható. Egységnyi fény előállításakor nem mindegy, hogy mennyi vezeték, mekkora felület termeli meg azt. Minél hosszabb, összetettebb struktúrájú a LED chip felszíne, annál kevésbé veszi igénybe a működés, annál hosszabb élettartamú lesz és kisebb lesz a fényerő csökkenése is idővel. A LEDcenter.hu nem a legolcsóbb termékek kereskedelmével foglalkozik, hanem azokkal a saját gyártatású termékekkel, amiket mi magunk is használunk/használnánk az adott célra.

 


Fényerőszabályozható, dimmerelhető-e a LED-es világítástechnika?

A LED-ek önmagukban elvileg teljes mértékben dimmerelhetőek, de mivel minden LED-es fényforrás tartalmaz beépített elektronikát, ezért innentől a kérdés nem ilyen egyszerű.
- DC12V-os LED-es fényforrások mind dimmerelhetőek, fényerőszabályozhatóak. Tekintse meg LED dimmerek menüpontunkat!
- 230V-os
fényerőszabályozható LED-es fényforrások az alábbi irányelvek mentén dimmerelhetőek:
1. Csak a hagyományos, 230V-os izzószálas, illetve halogén fényforrásokhoz való dimmereket lehet csak használni.
2. Egyáltalán nem használható (=TILOS) olyan dimmer, ami után egy elektronikus trafó és 12V-os halogén rendszer van kapcsolva.
3. Minél kisebb teljesítményű dimmert (pl. KOPP 40-400W-os) kell használni.
A különböző típusú fényforrások (hagyományos izzók, halogének, kompakt fénycsövek, fénycsövek, LED-es fényforrások) mind más elven fényerőszabályozhatóak és az elveken belül sincs világszabvány, ezért nem egyszerű ez a terület.


LED-es fényforrásaim időnként felvillannak lekapcsolt állapotban. Mitől van ez? A jelenség egyértelműen áram átfolyás esetén történhet meg, tehát valahol mégis kapnak egy kis áramot a LED-es fényforrások. Ennek leggyakoribb oka a pl. 230V-os világítós, helyzetjelzős kapcsoló, mely lekapcsolt állapotban világít. Csillárkapcsolás esetén is jelentkezhet ez a probléma. Az ezen átfolyó áram már elegendő, hogy egy LED-es fényforrás halványan derengjen, vagy időnként felvillanjon. Hibát, problémát ez nem okoz, de javasolt normál kapcsolóra váltani a hosszú élettartam érdekében (mert így is működik a lámpa, de mégsem világít). Amennyiben nem ilyen kapcsolója van, akkor is áram folyik át, melyet érdemes villanyszerelővel kivizsgáltatni.

Az autómban szeretnék LED-eket alkalmazni. Hogyan kezdjek neki?
A LED-ek elvárható hosszú élettartama csak stabil feszültség és stabil áramerősség mellett garantált, ami minden LED típusnál egyedi. Az autókban a feszültség és az áramerősség is ingadozik, pl. indításnál, vagy csökkenő töltésű akkumulátor esetén. Hosszútávú és megbízható megoldást csak a megfelelő, stabilizáló elektronikával ellátott fényforrásoktól várhatunk. A LEDcenter.hu által forgalmazott autó és jármű LED fényforrások mind stabilizáltak. Néhány gondolat velük kapcsolatban:
- mindig a megfelelő fényű LED fényforrást használja a megfelelő helyen. (Tehát pl. fehéret első helyzetjelzőként, pirosat hátsó helyzetjekzőként, borostyánsárgát indexként.)
- az autó és jármű LED fényforrások fénye általában kisebb, mint a kiváltott hagyományos égőé,
- nem tudjuk megmondani, hogy az Ön autójába mely fényforrás illik, viszont az alábbi link segítségével könnyedén megállapíthatja:
http://www.sylvania.com/ConsumerProducts/AutomotiveLighting/LampReplacementGuide/ - a leggyakoribb autó és jármű LED fényforrások típusait itt láthatja.

Szeretnék rejtett, hangulatvilágítást kialakítani díszléc, stukkó felett. Hogyan tudom ezt kivitelezni?
Rejtett világítás kialakítása nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon látványos eredményt ad. Mindössze három dolog kell hozzá:
- SMD3528 LED szalag,
- LED tápegység,
- díszléc, illetve stukkó (ez lehet polisztirol és gipsz is). Nagyon fontos, hogy a díszlécek, stukkók többségét elvileg a falhoz és a mennyezethez is fel kell ragasztani. Olyan stukkó, díszléc lesz alkalmas a rejtett világításhoz, ami akkor is stabilan megáll, ha csak a falhoz ragasztjuk hozzá, tehát viszonylag nagy felületen rögzül a falhoz.
A díszlécet, illetve stukkót a mennyezettől, vagy a felette lévő másik díszléctől 5-10cm távolságra kell felragasztani. A LED szalagot a fal mellé, a stukkó tetejére kell ragasztani, rögzíteni. Mivel a LED szalag csak néhány mm magas, ezért egy 30-40mm széles díszléc, stukkó tetején nem fog látszódni standard belmagasság esetén. A legjobb megoldás azonban az, ha a fal felőli oldalon egy horony , vagy nút fut végig, ebbe be lehet süllyeszteni a LED szalagot. A LED szalag 5m-es kiszerelésű, ebből kell kialakítani a világítást. 2*5m-t nyugodtan összeköthet egy 10m-es szalaggá. A LED tápegységeket és a LED szalagokat pedig vékony fehér drótokkal köthetjük össze.

 

 

Mi a LEDcenter.hu küldetése?
A LEDcenter.hu küldetése az Ön világítási költségeinek megtakarítása kitűnő ár/érték arányú termékeink segítségével.
Termékeink saját gyártatásúak, erős minőség ellenőrzés mellett készülnek. LED fényforrás és LED fényforrás között nagyon sok különbség van, még ha ránézésre hasonlítanak is, mi a felső-közép minőségi kategóriát célozzuk a gyártás során. Nem forgalmazzuk a legolcsóbb, legalacsonyabb minőségű termékeket. Egy érdekes gondolat: a LED világítás a legjobb befektetések közé tartozik, mert élettartama alatt 4-5-ször hozza vissza árát. Cégünk 2005 év végétől foglalkozik LED-es fényforrásokkal, mely idő alatt számtalan teszt, vizsgálat, szakvélemény és - távol-keleti - gyárlátogatás történt.

 

Vásárlással, jótállással, szállítással kapcsolatos gyakori kérdések:


Ha mégsem lennék elégedett, visszaküldhetem-e a termékeket?
Természetesen, 14 napon belül az ép és hibátlan termékeket eredeti csomagolásukban a számlával együtt visszaküldheti nekünk. Mi leellenőrizzük azokat, és néhány napon belül visszautaljuk a termékek árát az Ön által megadott bankszámlaszámra. Ez az elállás joga, melyről bővebben is olvashat az Információk menüpont alatt.


Garanciális csere:

A garancia érvényesítésének helye az AGIMPEX Hungary Kft., 9400 Sopron, Ógabona tér 16. /e-mail: rendeles {kukac} agimpex {pont} net, telefon: 99/505-098, fax: 99/505-099 alatt érvényesíthető nyitvatartási időben. Kérjük sima ajánlott levélben, vagy csomagban küldje vissza címünkre számlamásolattal, hiba leírással együtt a terméket. A hatékony ügyintézés és gyors megoldás érdekében kérjük minél bővebb leírást adjon: fogyasztók listája, 12 V-os rendszerek esetén kérjük készítsen maximum 150 kbyte-os fotót a tápegységről is és küldje el e-mailben nekünk! Utánvétes küldeményeket nem áll módunkban átvenni. A visszaküldött termékeket igyekszünk a lehető leghamarabb megvizsgálni. Amennyiben az Ön által megvásárolt termék kifutott modellünk, akkor megpróbálunk hasonló, vagy jobb terméket felajánlani helyette, vagy annak értékét levásárolhatja. Ha hibás terméket másra szeretné cserélni, akkor kérjük a visszaküldéssel egyidőben adja le rendelését a webáruházban és a megjegyzés rovatba írja be, hogy a visszaküldésre került termék(ek)et számítsuk be.
 

Küldeményt nem tudtam átvenni, mit tegyek?
A rendelés leadásakor rendszerünk rögzíti az Ön által megadott címet, ahová a termék kiszállításra kerül. Sikertelen átvétel esetén a csomag visszaérkezik hozzánk. Ezután csak akkor adjuk fel újra a küldeményt, ha mindkét szállítási díj megfizetésre kerül.

 

Kiszállítás előtt hogyan értesít a futár?
Logisztikai partnerünk a DPD gyorsposta szolgálat. Már a csomag felvétele után néhány órával, majd a kiszállítás előtt néhány órával is emailben tájékoztatást küldenek a várható kiszállítási időpontról. Néhány órás időintervallumot adnak meg. Célszerű olyan szállítási címet megadni, ahol munkaidőben (8-17ig) át tudja venni a csomagot. Választhat DPD csomagpontot is, egy biztosan útba esik. Az ügyfélszolgálat az 1/5016200 telefonszámon érhető el munkanapokon 7-19 óra között. A csomagküldő szolgálatot az alábbi weblapon is elérheti: http://www.dpd.com/hu. A már feladott küldemények hollétéről, átvételéről a DPD-nél tud érdeklőni, egyeztetni.

 

Mi a különbség az előreutalás és az utánvét között?
Előreutalásnál kedvezőbb a szállítási költség, ha nem sürgős a csomag átvétele és van internetbankos hozzáférése, ezt ajánljuk. Utánvétes kézbesítés esetén már a következő munkanapon megkaphatja a termékeket, amennyiben 13 óráig leadta rendelését.

 

Biztonságos-e, ha bankkártyával fizetek?
Az Ön bankkártyájának adatait a CIB Bank kezeli, mi azokat nem látjuk! Az adatok kezelése, feldolgozása a Bank biztonsági rendszerén belül történik meg. További információkért görgessen lejjebb!


Hogyan tudok rendelni?
Rendelését webáruházunkon keresztül adhatja le. Így minden szükséges adatot megkapunk írásos formában. 

 
Több darab vásárlása esetén milyen kedvezmények vannak?

Lépcsőzetes kedvezményekkel állunk ügyfeleink rendelkezésére: bármely 3 termék megvásárlásánál már a legkedvezőbb áron kalkulál a webáruház. Bruttó 30.000 Ft feletti rendelés esetén átvállaljuk a szállítási költséget. Bruttó 100.000 Ft feletti rendelés esetén további 5% kedvezményt adunk. Amennyiben viszonteladónk kíván lenni, a Kapcsolat menüpontban talája meg a szükséges információkat.

 

Készletinformáció:
Az élő termék- és árlista maga a webáruház, melyben mindenből annyit tud rendelni, amennyi a valóságban raktárunkban van. Mennyiség ellenőrzést kosárba helyezéssel tud végezni, ha véletlenül nincs elegendő termék, akkor a rendszer kijelzi a készletinformációt. Rendelését kizárólag webáruházunkon keresztül tudjuk fogadni. Ha valami nincs raktáron, akkor az „értesítést kérek” gombra kattintva fel tud rá iratkozni. A termék beérkezésekor azonnal küldi az értesítést a rendszer. Készlethiány esetén a beszerzési idő néhány munkanap az esetek döntő többségében.

 

Kedvezmények, árajánlat kérés:
FONTOS! Nem készítünk külön árajánlatot, mert a webáruház ezt alapból tudja. Két lehetőség van:
1. A termékek saját részre lesznek:
Árajánlatot kosárba helyezéssel tud készíteni. Lépcsőzetes kedvezményekkel állunk minden ügyfelünk rendelkezésére: bármely 3 (akár különböző) termék megvásárlásánál már a legkedvezőbb áron kalkulál a webáruház. Bruttó 30.000 Ft feletti rendelés esetén átvállaljuk a szállítási költséget. Bruttó 100.000 Ft feletti rendelés esetén további 5% kedvezményt adunk.
2. A termékeket továbbértékesíti:
Regisztráljon viszonteladónak a Kapcsolat menüpontunkban leírtak alapján! Ha Ön már regisztrált viszonteladó partnerünk, akkor az Önre vonatkozó árak érvényesek.

 

EU-s cégem van. Hogyan tudok vásárolni?

Csak előreutalással.

1, EU-s cég* esetén előreutalás és az érvényes nemzetközi szállítási díj mellett szállítás a külföldi országba.

2, EU-s cég* esetén előreutalás és szállítás magyarországi címre, de ekkor igazolást kérünk, hogy a termék elhagyja az országot.

* - érvényes közösségi adószám esetén Áfa mentesen.

A részletek tisztázása érdekében vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben a rendelés leadása előtt.

 

Kérdések és válaszok internetes kártyás fizetésről

 

KÁRTYAELFOGADÁS

 

Milyen típusú kártyákkal lehet fizetni?

A VISA és a Mastercard dombornyomott kártyáival, ill. egyes VISA Electron, V Pay kártyákkal. A VISA Electron kártyák interneten történő használatának lehetősége a kártyát kibocsátó banktól függ. A CIB által kibocsátott VISA Electron típusú bankkártya használható interneten történő vásárlásra.

 

Mely bankok kártyái alkalmasak internetes fizetésre?

Minden olyan VISA és Mastercard/Maestro kártyával, mely internetes fizetésre a kártyakibocsátó bank által engedélyeztetve lettek, valamint a kifejezetten internetes használatra hivatott webkártyák.

 

Lehet-e vásárlókártyákkal fizetni?

Hűségpontokat tartalmazó, kereskedők/szolgáltatók által kibocsátott pontgyűjtő kártyákkal nem lehet interneten fizetni.

 

Lehet-e co-branded kártyákkal fizetni?

Bármilyen olyan co-branded kártyával lehetséges fizetni, mely internetes fizetésre alkalmas MasterCard vagy VISA alapú kártya.

 

FIZETÉS FOLYAMATA

 

Hogyan működik az online fizetés banki háttérfolyamata?

A vásárló a kereskedő/szolgáltató internetes oldalán a bankkártyás fizetési mód választását követően a fizetést kezdeményezi, melynek eredményeként átkerül a Bank biztonságos kommunikációs csatornával ellátott fizetőoldalára. A fizetéshez szükséges megadni kártyaszámát, lejárati idejét, és a kártya hátoldalának aláíráscsíkján található 3 jegyű érvényesítési kódot. A tranzakciót Ön indítja el, ettől kezdve a kártya valós idejű engedélyezésen megy keresztül, melynek keretében a kártyaadatok eredetisége-, fedezet-, vásárlási limit kerül ellenőrzésre. Amennyiben a tranzakció folytatásához minden adat megfelel, a fizetendő összeget számlavezető (kártyakibocsátó) bankja zárolja a kártyáján. Az összeg számlán történő terhelése (levonása) számlavezető banktól függően néhány napon belül következik be.

 

Miben különbözik az internetes kártyás vásárlás a hagyományostól?

Megkülönböztetünk kártya jelenlétével történő (Card Present) és kártya jelenléte nélküli (Card not Present) tranzakciókat. A Card Present tranzakció POS terminál eszköz segítségével történik. A kártya lehúzását és a PIN kód beütését követően a terminál kapcsolatba lép a kártyabirtokos bankjával, az engedélyező központon keresztül, és a kártya típusától, illetve a kártya kibocsátójától függően a VISA vagy MasterCard hálózaton keresztül. Itt megtörténik az érvényesség és fedezetvizsgálat (authorizáció). Az előbbi útvonalon visszafelé haladva a POS terminál (illetve a kereskedő) megkapja a jóváhagyást vagy elutasítást. A vásárló aláírja a bizonylatot. A Card not Present olyan tranzakció, melynek lebonyolításakor a bankkártya fizikailag nincs jelen. Ide tartoznak a levélben, telefonon, illetve az elektronikus úton (internet) lebonyolított tranzakciók, amelyek esetében a vásárló (kártyabirtokos) a tranzakciót biztonságos (256 bites titkosítású) fizetőoldalon bekért kártyaadatok megadásával indítja. A sikeres tranzakcióról Ön kap ún. engedélyszámot, mely megegyezik a papír alapú bizonylaton található számmal.

 

Mit jelent a foglalás?

A tranzakciót a bank tudomására jutásakor azonnal foglalás (zárolás) követi, hiszen a tényleges terheléshez előbb a hivatalos adatoknak be kell érkezniük, mely néhány napot igénybe vesz és az alatt a vásárolt összeg újra elkölthető lenne. Ezért a foglalással a levásárolt vagy felvett pénzt elkülönítik, foglalás alá teszik. A foglalt összeg hozzátartozik a számlaegyenleghez, azaz jár rá kamat, de még egyszer nem költhető el. A foglalás biztosítja azon tranzakciók visszautasítását, melyre már nincs fedezet, noha a számlaegyenleg erre elvben még lehetőséget nyújtana.

 

SIKERTELEN FIZETÉSEK ÉS TEENDŐK

 

Milyen esetben lehet sikertelen egy tranzakció?

Általában a kártyát kibocsátó bank (tehát ahol az ügyfél a kártyát kapta) által el nem fogadott fizetési megbízás; de bankkártya használat esetében ez lehet olyan okból is, hogy távközlési vagy informatikai hiba miatt az engedélykérés nem jut el a kártyát kibocsátó bankhoz.

 

Kártya jellegű hiba

         A kártya nem alkalmas internetes fizetésre.

         A kártya internetes használata számlavezető bank által tiltott.

         A kártyahasználat tiltott.

         A kártyaadatok (kártyaszám, lejárat, aláíráscsíkon szereplő kód) hibásan lettek megadva.

         A kártya lejárt.

 

Számla jellegű hiba

         Nincs fedezet a tranzakció végrehajtásához.

         A tranzakció összege meghaladja a kártya vásárlási limitét.

 

Kapcsolati jellegű hiba

         A tranzakció során valószínűleg megszakadt a vonal. Kérjük, próbálja meg újra.

         A tranzakció időtúllépés miatt sikertelen volt. Kérjük, próbálja meg újra.

 

Technikai jellegű hiba

         Amennyiben a fizetőoldalról nem tért vissza a kereskedő/szolgáltató oldalára, a tranzakció sikertelen.

         Amennyiben a fizetőoldalról visszatért, de a böngésző "back", "reload" illetve "refresh" segítségével visszatér a fizetőoldalra, tranzakcióját a rendszer biztonsági okokból automatikusan visszautasítja.

 

Mi a teendő a fizetési procedúra sikertelensége esetén?

A tranzakcióról minden esetben generálódik egy tranzakcióazonosító, melyet javaslunk feljegyezni. Amennyiben a fizetési kísérlet során tranzakció banki oldalról visszautasításra kerül, kérjük vegye fel a kapcsolatot számlavezető bankjával.

 

Miért a számlavezető bankkal kell felvenni a kapcsolatot a fizetés sikertelensége esetén?

A kártyaellenőrzés során a számlavezető (kártyakibocsátó) bank értesíti az összeget beszedő kereskedő (elfogadó) bankjának, hogy a tranzakció elvégezhető-e. Más bank ügyfelének az elfogadó bank nem adhat ki bizalmas információkat, arra csak a kártyabirtokost azonosító banknak van joga.

 

Mit jelent az, ha bankomtól azonban SMS kaptam az összeg foglalásáról/zárolásáról, azonban a kereskedő/szolgáltató azt jelzi, hogy sikertelen volt a fizetés?

Ez a jelenség olyan esetben fordulhat elő, ha a kártya ellenőrzése megtörtént a fizetőoldalon, azonban Ön nem tért vissza kereskedő/szolgáltató internetes oldalára. A tranzakció ebben az esetben befejezetlennek, így automatikusan sikertelennek minősül. Ilyen esetben az összeg nem kerül terhelésre kártyáján, a foglalás feloldásra kerül.

 

BIZTONSÁG

 

Mit jelent a VeriSign és a 256 bites titkosítású TLS kommunikációs csatorna?

A TLS, a Transport Layer Security elfogadott titkosítási eljárás rövidítése. Bankunk rendelkezik egy 256 bites titkosító kulccsal, amely a kommunikációs csatornát védi. A VeriSign nevű cég teszi lehetővé a CIB Bank-nak a 256 bites kulcs használatát, amely segítségével biztosítjuk a TLS alapú titkosítást. Jelenleg a világ elektronikus kereskedelmének 90%-ában ezt a titkosítási módot alkalmazzák. A vásárló által használt böngésző program a TLS segítségével a kártyabirtokos adatait az elküldés előtt titkosítja, így azok kódolt formában jutnak el a CIB Bankhoz, ezáltal illetéktelen személyek számára nem értelmezhetőek.

 

A fizetés után figyelmeztetett a böngészőm, hogy elhagyom a biztonsági zónát. A fizetésem biztonsága így garantált?

Teljes mértékben igen. A fizetés folyamata 256-bites titkosított kommunikációs csatornán folyik, így teljesen biztonságos. A tranzakciót követően Ön a kereskedő honlapjára jut vissza, amennyiben a kereskedő oldala nem titkosított, a böngészője figyelmezteti, hogy a titkosított csatornát elhagyta. Ez nem jelent veszélyt a fizetés biztonságát illetően.

 

Mit jelent a CVC2/CVV2 kód?

A MasterCard esetében az ún Card Verification Code, a Visa esetében az ún. Card Verification Value egy olyan, a bankkártya mágnescsíkján kódolt numerikus érték, melynek segítségével megállapítható egy kártya valódisága. Az ún. CVC2 kódot, mely az Mastercard/Maestro kártyák hátoldalán található számsor utolsó három számjegyében szerepel, az internetes vásárlások során kell megadni.

 

Mit jelent a Verified by Visa?

A Verified by Visa rendszerben regisztrált Visa kártyabirtokosok jelszót választanak a kártyát kibocsátó banknál, mely segítségével azonosíthatják magukat internetes vásárlás esetén, és amely védelmet nyújt a Visa kártyák jogosulatlan használata ellen. A CIB Bank elfogadja a Verified by Visa rendszer keretein belül kibocsátott kártyákat.

 

Mit jelent a Mastercard SecureCode?

A Mastercard SecureCode rendszerben regisztrált Mastercard/Maestro kártyabirtokosok jelszót választanak a kártyát kibocsátó banknál, mely segítségével azonosíthatják magukat internetes vásárlás esetén, és amely védelmet nyújt a Mastercard/Maestro kártyák jogosulatlan használata ellen. A CIB Bank elfogadja a Mastercard SecureCode rendszer keretein belül kibocsátott kártyákat.

 

Mit jelent a UCAF kód?

MasterCard/Maestro kártyák esetén az Ön kártyakibocsátó bankjától esetlegesen kapott egyedi kód. Ha nem kapott ilyet, hagyja üresen a mezőt.

Árukereső.hu