Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Halogén szpotok kiváltása LED szpotokkal

A LEDcenter.hu cikkében szeretnénk Önnek bemutatni, hogyan érdemes a mindig forró és sokat fogyasztó halogén szpotokat LED-esre cserélni.

 

Ha sok bosszúságot okoznak a forró, gyakran kiégő, darabonként kb. 500 Ft-ba kerülő és sok áramot fogyasztó halogén szpotok, akkor nem kérdés hogy megoldásra van szükség. Ma már a LED világítástechnika nagyon jó és gazdaságos megoldásokat kínál erre. Nézzük meg a LED szpotok főbb paramétereit, ezek sokat tudnak segíteni a megfelelő termék megtalálásában:

- szórásszög: vannak szűk szórásszögű, pl. 36°-os szpotok. Ezek kiválóak egy-egy hely kiemelésére, mint például egy étkezőasztal megvilágítása. Dönthető, billenthető lámpatestben csak beállítjuk a kívánt irányba és máris élvezhetjük az erős, koncentrált fényt. Szűk szórásszögű szpotból sokszor elég szokott lenni a kisebb teljesítményű is.
Vannak széles szórásszögű szpotok, jellemzően 120°-osak. Ezekkel fővilágítást alakíthatunk ki, azaz homogén, egyenletes fényt hozhatunk létre. A széles szórásszögű LED szpotokból érdemes a nagyobb teljesítményűeket választani a fővilágítás kialakítására. Ha kisebb teljesítményűeket használunk, akkor létrehozhatunk velük hangulatvilágítást.

- aljzat: a leggyakoribb szpot típus a GU10/230V-os, bajonettzáras modell. Ennek nagy előnye, hogy csak kivesszük a régi halogént, betesszük az új LED-et és el is készültünk. Léteznek MR16/12V (50mm átmérő) és MR11/12V (35mm átmérő) szpotok. Ezekben közös, hogy valamilyen tápegységről működnek. Vannak régi vasmagos trafók és újabb (könnyebb) elektronikus trafók. Az előbbiekben semmilyen túlfeszültség-, vagy túláram védelem nincs, utóbbiban a leadott minimális teljesítmény sokszor már több, mint a LED-ek összfogyasztása. Éppen ezért érdemes a régi tápegységet új LED tápegységre cserélni, például egy MEAN WELL modellre. Vannak még E14-es és E27-es szpotok, ezek leggyakrabban étkezőasztalok, pultok felett vannak használatban. Kínálatunkban mind az 5 aljzatú LED szpotból széles választékot talál.

-színhőmérséklet: meleg-, természetes-, vagy hidegfehér a jó? Szokták kérdezni érdeklődőink, vevőink. Nincs egyértelmű válasz, csupán néhány támpont. A melegfehér a legbarátságosabb, legsárgább, így ezt ajánljuk nappaliba, hálóba, gyerekszobába. A természetes fehér már egy hófehér fény, frissebb hatást kelt. Ezt lehet konyhában, fürdőben, közlekedőben, üzletben, irodában használni. A hidegfehér még hűvösebb, így ezt is az előbbi helyekre ajánljuk.
Természetesen az ettől eltérő választás sem rossz, mindenki a saját ízlése, megérzése szerint válasszon a különböző színhőmérsékletű termékek közül. A jó hír az, hogy ma már szinte minden terméknek létezik mindhárom változata.

Árukereső.hu